Céges parti guide

2015. december 12. 12:06 - Detti Szokoli

Hogyan ne ünnepeljünk a kollégákkal?

Néhány évvel ezelőtt részt vettem egy borzalmas céges vacsorán, ami után eldöntöttem, hogy ha majd az én csapatomnak kell ilyet tartani, az alábbiakat biztosan mérlegelni fogom. Lássuk, te találkoztál-e már ilyen helyzetekkel?

storytelling_streetoffice_640x640_prominentevent_com.png

A december az év legzsúfoltabb hónapja – legalábbis szerintem. Nagyon toppon kell lenni, mert amellett, hogy a munka is feltorlódik, kezdenek a határidők igencsak a fejünkre nőni – hiszen decemberről már nincs mit hova tologatni – befigyel még a céges ajándékozás és a céges partik időszaka.

És ha már céges karácsony, akkor nézzük mennyire népszerű téma ez manapság és mi lehet a funkciója.

Tipikus belső rendezvény

Elvileg, ha céges keretek között gondolkodunk, akkor egy vacsora, amelyre a kollégák is hivatalosak nem más, mint egy belső rendezvény. Ha pedig rendezvény, akkor kell, hogy legyen valamilyen célja. Mi lehet a célja egy karácsonyi vacsorának? Hát általában egy közös vacsorának lehet célja egy sikeres projekt megünneplése, egy jó év zárása, egy új projekt kezdete, értékelés, csapatépítés céljából együtt töltött idő, informális kapcsolat erősítése.

Te milyen céllal tartasz vagy veszel részt leginkább ilyen eseményen?

Munkában a szeretet, avagy család vs. kollégák?

Csakhogy a karácsony a szeretet ünnepe. Az évben a legmélyebb, legmeghittebb ünnep. Ekkor vagyunk legtöbbet szeretteinkkel, rokonainkkal. Kicsit megállunk, magunkba nézünk, értékelünk. Legtöbbször tényleg a hozzánk legközelebb álló emberekről és bizony magunkról szól. (Na meg a mákosbejgliről, töltött káposztáról, halászléről... de ezek most nem ide tartoznak. :)

És itt kapásból kibukik egy erős ellentét: család vs. kollégák. Az év 80%-ban az az érzésem, hogy a kollégákkal többet vagyok, mint a családdal és ez az érzés nem feltétlenül tölt el örömmel.


Ebből kifolyólag a karácsony szóhoz egyáltalán nem célszerű olyan további szavakat kapcsolni, ami a munkával függ össze. Így tehát egy karácsonyi vacsora a céggel, a kollégákkal, ahol az elmúlt évet értékeljük, zárjuk, meglátásom szerint abszurd. Ha pedig ehhez még számszerűsített eredményeket, esetleg célokat és még értékelést is kapcsolnak, akkor a meghittségnek tényleg lőttek.

Te hány olyan karácsonyi céges partin vettél már részt, ahol a vacsora előtt értékelő beszédek sorát (sőt rosszabb esetben prezentációt is) kellett végigszenvedned?

karacsony_irodaban_streetoffice.jpg

Na de karácsonyi vacsora kell, hiszen tényleg időnk jelentős részét együtt töltjük, rengeteget tudunk egymásról, néha jó volna a céges életben is „megpihenni” és egymásra figyelni. Tehát talán mégsem üti egymást a két fogalom. Viszont! A karácsony értékrendjét, hangulatát és célját (pihenés, feltöltődés, ünneplés, önértékelés és szeretet) mindenképpen fókuszba kell emelni.

Ezt a helyszínt semmiképpen se!

A hangulatot porig rombolhatja, ha helyszínül az irodát választjuk. Annál ugyanis nincs lehangolóbb, mint abban a közegben kérni ünneplésre a csapatot, amelyben ideje jelentős részét amúgy is tölti. Ha még pizzát is rendelünk hozzá, akkor pedig tisztára olyan, mint egy szürke szerda, amikor még messze a hétvége, de már otthonról sem tudunk kaját vinni...

A céges karácsonyi vacsora tehát lehet szuper és lehet borzalmas. Ha a karácsony értékrendje szerint tervezzük, akkor hatalmas pozitív hozadéka lehet a csapat szempontjából. Ha azonban valami olyasmire használjuk fel, ami inkább céges érdekeket szolgál és olyan témákkal tömjük ki az időt, ami az iroda falai között is nehézkes, akkor bizony visszás érzéseket kelt a kollégákban.

Ha értékelni szeretnék vagy még rosszabb: kritizálni, negatív eseményeket kibeszélni, csapatot „leszúrni”, azt ne ekkor tegyük. Stratégiázásra, célkijelölésre szuper lehet egy januári évindító. Ilyenkor már kevésbé zsúfoltak a hétköznapok, a legtöbb szektorban egy kicsit uborkaszezon van, az éttermek is pangnak – könnyű jó helyet találni – és a parkolással is jóval kevesebb a gond.

Összegezve a karácsony maradjon ünnep, a január pedig lehet a kőkemény kezdés időszaka.

Neked mi a véleményed? Vagyis inkább mi a tapasztalatod karácsonyi céges partikkal kapcsolatban?

Fotó: prominentevent.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://streetoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr108156602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása