Főnöki intelmek, amitől garantáltan kiráz a hideg

2016. szeptember 25. 21:01 - Detti Szokoli

Mivel a Street Office-ban mi szabadúszóként dolgozunk, így lényegében nincsenek főnökeink – vagyis bizonyos értelemben vannak, hiszen ügyfeleinknek minden szempontból meg szeretnénk felelni (ki nem) – viszont a szó klasszikus értelmében mi már nem főnökök alatt dolgozunk.

Van persze hátránya – mindenért mi felelünk – de egy csomó olyan pressziótól „megszabadultunk”, ami régen nyomott minket. Kiemeltünk 5 kedvencet. És hogy miért is emeltük ki? Részben azért, mert jó nosztalgiázni, részben meg azért, mert így a „másik oldal” is láthatja, hogy sokszor milyen apró dolgok is zavarók, akár hátráltatók lehetnek.

fonoki_intelmek.jpg

És akkor most jöjjenek a gyöngyszemek a  népszerű főnöki attitűdökből

 

1. Ez a feladat bőven ráér…

Vagyis nem muszáj most nekiállnod, akár még egy óra múlva is elegendő lesz. A mondat lényege azonban az, hogy a határideje inkább ma van, mint holnap...

2. Királyi többes

A vezetők jelentős része imádja használni a királyi többest: csináljuk meg, rakjuk össze, küldjük el. A valóságban azonban ez azt jelenti, hogy Te, mint munkavállaló, szedd már össze magad és csináld meg végre a feladatot. Igen, azt a feladatot, amit az ügyfél előtt úgy tálaltunk, hogy csapatban rakjuk össze…

3. Javasolnám továbbgondolásra

Amikor hosszas agonizálás után, minden kreatív ötletünket bevetve megalkottunk valamit, akkor a lehető legrosszabb válasznak az minősült, hogy még gondolkodjunk rajta. Lényegében ez azt jelentette, hogy egy cseppet sem találtuk el a Főnök elképzelését, teljesen más az, amit vár. Összegezve: kezdjük újra!

4. Természetesen elmehetsz szabira, ha…

Szerintem mindannyian voltatok már olyan helyzetben, hogy a „ha” után egy olyan mondatrész jött, amelynek teljesítése egyenlő egy Holdra szállással. És mit csinál ilyenkor a lelkes munkavállaló? Csak azért is elmegy szabadságra és azon az egyetlen nyüves napon a „ha” utáni mondatrészben foglaltakon rágódik – vagy jobb esetben még csinálja is.

5. És zárásul a kedvencem: feladatkiosztás munkaidő vége előtt egy perccel

Nekem már külön taktikám volt arra, hogy hogyan slisszanok ki 18:00-kor az iroda ajtaján. Ha 17:59-kor még elmélyedve merültem a monitorba, akkor volt esélyem arra, hogy feletteseim azt feltételezik, hogy túlórát tervezek, így békén hagynak. Éppen ezért, én már 17:30-kor minden összepakoltam, ami az induláshoz kell, csak úgy csendben, apránként, aztán 17:58-kor még bevágtam valami kérdést, ami munkavégzésre utal – de cselesen ekkor már a „Kijelentkezés” gombra koncentráltam. És lazán felálltam, kisétáltam. (Téli öltözködés, készülődés szigorúan az utcán vagy folyosón!)

Neked van kedvenc gyöngyszemed? Írd meg nekünk, hogy tudjuk milyenek NEM akarunk lenni!:-)

Zárójelben jegyezném meg, hátha exfőnökeink is az olvasótábort gyarapítják, hogy köszönjük, rengeteget tanultunk tőletek! Ugyanis minden-minden tanulásnak számít, még akkor is, ha az adott pillanatban nem úgy érezzük!:-)))

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://streetoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr1111742069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2016.09.26. 18:12:44

A felelős vezető dolga a feladatok kiosztása és számonkérése. Emellett a feladatok elvégzéséhez szükséges képzések, oktatások, tudás, ismeret biztosítása.

A többihez: fejedelmi többes? Igen, hiszen ha nem veszlek fel, nem osztom ki a munkát, nem adok hozzá információt, akkor azt nem is tudod megcsinláni. Ugye?

Szabadság? Na ja, ha elvégezted a munkádat. Engem is csak akkor engednek el. Ez az alkalmazotti lét velejárója. Miért nem vagy te is főnkök?!

Továnngndolás? Igen, ez a udvarias forma. Ha akarod, legközelebb így fog hangzani: mi ez a szar?! Melyik jobb? Na ugye.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.09.26. 19:38:58

Mikor kezdesz, hogy 6 kor végzel? Vagy mennyit keresel, hogy képes vagy este 6 ig bent maradni?

efi 2016.09.26. 21:26:59

@Behajtó70:
Én nem találtam az MT-ben olyat, hogy szabadság csak akkor jár, ha elvégeztem a munkát.

Visceroid 2016.09.26. 21:27:58

"Miért nem vagy te is főnök?!"

:) Azért már....

CoolKoon 2016.09.27. 07:50:38

Pont a napokban volt az "anyaoldalon" egy cikk arról, hogy micsoda megveszekedett, ostoba, sötét barmok a magyar főnökök (ugye a "hatalmat kapott a szar" legtipikusabb esete), amin a mostani munkaerőhiány talán sokat fog segíteni (és hogy ez milyen szomorú). Ennek fényében pedig a cikkben taglaltak szinte csak a jéghegy csúcsa....

Norx 2016.09.27. 08:51:03

@Behajtó70: az itthoni magyar és multi termelõiparban az utóbbi pár évben nem láttam olyat, hogy "elvégezted a munkádat", a termelést közvetlenül támogató irodai funkciókban. Magyarán, mind a gépeknél-szerszámoknál, mind a projekteknél, és fõleg a termékminõségnél gyorsabban dõl a szar, mint ahogy el tudjuk lapátolni. Na meg a targoncás sem tudja felrakni az el nem készült árut az ott sem lévõ kamionra.
Tehát, auditra, tervezett csúcstermelésre valóban nem tervezünk szabit, haváriánál benn tartjuk bõséges honorálás mellett azt, akinek ez nem borítja fel a tervezett szabadságát, pihenését, családi és egyéb programjait, de amúgy meg megvár a munka, csak a seregnél oldja meg magát a problémák 80%-a 8 napon belül.

CoolKoon 2016.09.27. 10:05:11

@Behajtó70: Úristen, te annyira el vagy tájolva, hogy az már szinte fáj!

"A felelős vezető dolga a feladatok kiosztása és számonkérése." - A vezető dolga megoldani azt, hogy működjön a cég. Hogy legyenek megrendelések, azok időben teljesítve legyenek, legyen mit eladni, hogy legyen kinek eladni, és úgy általában, hogy működjön az egész cég. Ehhez pedig a feladatokat is neki kell kitalálnia, amihez aztán általában a személyzetisek (modern kifejezéssel HR-esek) keresnek megfelelő embert.

"A többihez: fejedelmi többes? Igen, hiszen ha nem veszlek fel, nem osztom ki a munkát, nem adok hozzá információt, akkor azt nem is tudod megcsinláni." - A "fejedelmi többest" csak akkor használhatja az illető, ha a munkához a minimálisnál többet ő is hozzátett (a dirigálás nem számít annak), pl. az ötletelésből is kivette a részét (ami nem azt jelenti, hogy a saját ötletét kiadta parancsba), tanácsot adott (a "legyen kész tegnapra!" nem számít annak), alkatrészeket szerzett be stb.

"Szabadság? Na ja, ha elvégezted a munkádat." - Ja, mert a törvényben is így van leírva, mi? Aki szalag mellett dolgozik, annak pl. nem jár, ugye? Zakkant-e vagy?

"Engem is csak akkor engednek el." - Jaaa, hát választottál volna normálisabb állást....

"Ez az alkalmazotti lét velejárója." - Nem. Ez annak a velejárója, hogy egy baromállat a főnököd.

"Miért nem vagy te is főnkök?!" - Nem mindenkinek van meg a képessége hozzá/nem mindenk haverja a Fidesznek..

"Ha akarod, legközelebb így fog hangzani: mi ez a szar?! Melyik jobb? Na ugye." - Ja. Ha pl. seggbetosznak, akkor mennyivel kellemesebb, ha ezt úgy teszik, hogy a méteres dildót beolajozzák, ugye?

Az a legszomorúbb, hogy a hozzászólásodból ordít a tipikus magyar főnökösdi mentalitás, aminek egyenes folyománya, hogy tömegesen mennek (menekülnek?) külföldre dolgozni az emberek. Ennek megfelelően remélem, hogy sose lesz belőled főnök....

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.27. 12:14:06

Ha csak ennyit tapasztaltam volna rossz főnökből, boldog ember lettem volna :)

1. Késés: vonattal járós vagyok, azok ugye nem a pontosságukról híresek, néha 2-3 percet is késtem, amit a főnök nem győzött megjegyezni... Az sosem zavarta, ha otthonról hétvégén is dolgoztam :)

2. Volt egy másik, aki íratott egy szoftverkét, amibe bele kellett vinni 5 perces bontásban, hogy milyen feladatokat csináltál aznap. A szoftverke töltögetésére napi 9 percet engedélyezett, de ugye 5 perces bontásban mindig feltételezte, hogy 1 percet úgyis lógtál...

3. Volt egy, aki közölte, hogy a férfi látta a teremtéskor isten arcát, a nők meg nem, tehát nőknek kuss. Értékeltem :)

És persze kijutott sok jó főnökből is, önmagában nem hülyül meg senki az ügyvezetői névjegykártyától, ahhoz kell még pár lelki defekt :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.27. 12:16:48

@Behajtó70: A felelős vezető dolga a motiválás is, meg a csapattá kovácsolás is, és annak biztosítása, hogy ne lépjen le a munkavállaló. A felmérések többsége azt mutatja, hogy a felmondó munkavállalók nem a céget, munkát hagyják ott, hanem a főnököt. Az új ember keresése meg drága és időigényes, tehát aki ilyen költséget okoz, annak érdemes meglengetni a lapátot. Volt már olyan is, aki feltette a kérdést, hogy "ki is itt a főnök", ráadásul tulajdonos is volt. Nos, tulajdonos épp maradhatott, de a többi tulaj frankón kirúgta az igazgatói pozijából :)

FlybyWire 2016.09.27. 12:26:10

@Behajtó70: Szerencsére a magadfajta barom lassan végleg kihal... kiváló időszak ez most erre.
süti beállítások módosítása